Pinnekjøtt med rotmos, brunet smør og et lite grilltriks

Over 1 time

Kolonihagen økologisk pinnekjøtt rotmos, brunet smør og et lite grilltriks

Ingredienser

Fremgangsmåte

For ekstra godt pinnekjøtt trenger du gode råvarer, godt tilbehør og en god dose tålmodighet. Men heldigvis kan du gjøre mange andre ting mens kjøttet trekker. 

Her er vår favorittoppskrift. 

Steg 1

Dag 1 

Legg pinnekjøttet i vann og la det ligge i et helt døgn. Bytt vannet to ganger underveis. 

Steg 2

Mens kjøttet ligger i vann, lager du en enkel grønnsakskraft: Stek gulrot, sellerirot og løk i litt smør eller olje til de får farge. Tilsett laurbærblad, pepperkorn og gjerne litt persille. Hell på kaldt vann, kok opp og la det småputre en knapp time. Sil bort grønnsakene og smak til med salt. Har du dårlig tid, kan du også bruke ferdig kraft – eller jukse med en buljongterning. Det blir fortsatt veldig godt.

Steg 3

Dag 2 

Legg pinnekjøttet i en stor gryte, hell over grønnsakskraften og la det småkoke til kjøttet løsner fra benet. Det tar ca 2,5 timer, men kan også ta lengre tid, så du må sjekke.

Hvis du liker å bruke bjørkepinner når du lager pinnekjøtt, legg dem i gryten først, så legger du kjøttet oppå, og heller på kraften. 

Steg 4

Mens kjøttet koker lager du tilbehøret. Varm en stor kjele med litt olje eller smør. Surr grønnsakene i 5–6 minutter til de får litt farge.
Ha i laurbærblad, pepperkorn og eventuelt persille. Hell over ca. 2 liter kaldt vann.
Kok opp, ta av skummet hvis det trengs, og la småkoke uten lokk i ca. 45–60 minutter. Sil av grønnsakene. Mos grønnsakene med smør og litt sjy fra pinnekjøttet, og smak til med salt. Her kan du bestemme selv om du vil ha mos som er grov, glatt eller midt imellom.

Steg 5

Lag så brunet smør. Smelt smør i en kjele på middels varme, la det skumme og fortsett til melkepartiklene synker og får en gyllenbrun farge med nøtteaktig duft. Ta det da av varmen og sil av slik at du sitter igjen med et klart og fint smør. Hell litt brunet smør over pinnekjøttet når det er ferdig dampet/kokt, rett før servering.

Steg 6

Vil du gjøre det litt annerledes? Grill pinnekjøttet raskt på kullgrill etter koking, og avslutt med et strøk brunet smør. Den gode kullsmaken setter en fin finish på kjøttet!

Produkter brukt i oppskriften

Andre middager