Porchetta med syltet rødkål og dijonmajones

Over 1 time

Porchetta av ribbe med dijon og rodkal

Ingredienser

ca 5 porsjoner

Fremgangsmåte

Her kommer det en oppskrift på en annerledes måte å lage juleribba, nemlig en porchetta med en fiken-marinade, dijonmajones og syltet rødkål. I tillegg er det oppskrift på noen herlige garnityrer, så du kan nyte restene av juleribba, eller jule-porchettaen i dette tilfellet, på en helt annen måte i romjul eller resten av året!

Steg 1

Kjør alle ingrediensene til porchetta utenom svineribben sammen til en purée, smak til som du ønsker.⁠

Steg 2

Legg ribba med svorsiden opp på en fjøl.⁠ ⁠Prikk masse små hull i skinnet med en syl eller en liknende gjenstand. Den kan også kuttes en vei over hele svoren, snittet skal da komme ned i fettet under skinnet, men ikke ned til kjøttet. Snu ribba og lag noen snitt parallelt over hele ribben, i 1 cm dybde.

Steg 3

Gni inn smakspuréen på kjøttsiden og få det godt ned i snittene. Rull sammen ribben tett og surr den sammen med hyssingen. Pass på at det blir stramt. Gni inn utsiden av rullen med salt og pepper. Legg så rullen inn i kjøleskapet og la den ligge der åpent i 8 timer.

Steg 4

Ta ut rullen og la den komme litt opp i temperatur mens du forvarmer oven til 160 grader.⁠ ⁠Ta litt kjøkkenpapir og tørk av utsiden av ribberullen så den blir tørr.⁠

Steg 5

⁠Ta litt kjøkkenpapir og tørk av utsiden av ribberullen så den blir tørr.⁠ ⁠Ha litt solsikkeolje i en langpanne eller ildfast form og legg på rullen. Ha den inn i ovnen og bak i 4 timer.⁠ ⁠

Steg 6

Etter ribben har stått 4 timer, skru opp ovnen til 225 grader og bak ribben i ytterlige maks 30 minutter. Her må du følge med, her skal svoren bli gylden og sprø, men ikke brent. Ta den så ut og la den hvile i 30 minutter.

Steg 7

Både syltet rødkål og dijonmajones kan lages i forveien. Til syltet rødkål koker du opp eddik, sukker, salt og vann med laurbærblad og anis. Når det bobler legger du i rødkål, la det koke 1 minutt og slå av varmen.

Steg 8

La kålen kjøle seg ned i laken og ha alt over i en beholder med lokk. Rødkålen løftes ut av laken og legges på papir rett før servering så den ikke drypper.

Steg 9

For å lage disjonmajones kjører du egg, olivenolje, sennep, litt salt og litt lime med stavmikser eller blender. Pisking for hånd går også fint, men det blir litt mer arbeid.

Steg 10

Når eggemiksen har samlet seg fint og begynt å skumme litt kan du ha i oljen i en tynn stråle mens du blander. Ikke ha i oljen for fort, da kan blandingen sprekke. Trikset er å la oljen sakte inkorporere seg i eggemiksen. Nå kan du justere med litt mer olje om du vil ha en tykkere majones, eller vann om du vil ha tynnere. Smak til med salt og limesaft.

Steg 11

Når porchettaen har hvilt er det på tide og montere sandwhichen. Skjær opp noen skiver med godt brød. Du kan gjerne riste det i en panne eller brødrister om du ønsker det. Smør en god spiseskje med dijonmajones på begge brødene og legg lagvis syltet rødkål og porchetta før du topper med den siste brødskiven. Servér og nyt!

Tips! Har du litt fersk persille er det veldig godt i sandwhichen, dryss litt opphakket fersk persille mellom lagene med rødkål og porchetta. Du kan også bruke restegrønnsaker fra julemåltidet som gulrot eller kålrot. Prøv deg frem med du har i kjøleskapet!

Hvor mye ribbe beregner man per person?

Det er veldig avhengig hvem man serverer, og ikke minst hva man serverer til. Vi pleier å si en halv kilo til hver voksne og halvparten til barn. Om du kjøper for mye ribbe så er den like god flere dager etterpå.

Produkter brukt i oppskriften

Andre middager