Ytrefilet av reinsdyr i saltskorpe med tomatmarinerte grønnsaker og fløtesaus

Ytrefilet av reinsdyr i saltskorpe med tomatmarinerte grønnsaker og fløtesaus

  • 2 timer
  • Middels

Fremgangsmåte

Start med å bake grønnsakene til de er nesten ferdige. Ta dem ut, skru ned ovnen, og bak kjøttet. Mens kjøttet hviler settes grønnsakene inn igjen.

Rør sammen grovsalt, eggehviter, mel og pepper i en bolle. 

Varm opp ovnen til 140 grader.
Brun hel ytrefilet av reinsdyr i panne eller på grillen. 

Den skal ikke steke lenge, kun nok til å få god farge på kantene.
Pakk deretter fileten inn i en saltskorpe. 

 

Saltskorpe:

Legg ut et bakepapir og pakk sammen litt salt som et underlag til fileten. Legg fileten på saltet og pakk godt rundt fileten med resten.
Sett alt inn i ovnen og bak fileten til en kjernetemperatur på 60 grader. Da er kjøttet medium stekt.

Ta ytrefileen ut av ovnen og la den hvile i 10 minutter med saltskorpen på, før kjøttet kuttes opp i grove biter. 

 

Bakte grønnsaker med tomatmarinade: 

Kutt tomatene, hvitløken og løken i grove biter. Ha oljen i en varm gryte, stek så løk og hvitløk til det er gyllent. Ha i tomatene og skru ned varmen.

Tilsett resten og la blandingen putre til grønnsakene er møre. Kjør alt sammen til en puré med stavmikser eller i blender. 

 

Skru ovnen på 210 grader.


Miks grønnsakene sammen med tomatmarinaden og spre på et ovnsbrett med bakepapir. Bak til grønnsakene er møre og fine, cirka 40 minutter. 

 

Snitt sjalottløk og hvitløk fint. Stek løken i en liten kjele med smør på middels varme, til løken blir blank. Hell på hvitvin og la alkoholen koke ut noe. Hell på fløte, og kok videre til på middels varme til det er redusert til ca halv mengede. Smak til med salt og pepper. Dersom man vil ha en helt jevn saus kan kan bruke en stavmikser, men sausen er også veldig god med litt myke løkbiter.

 

Handleliste

Antall personer:
4

 

Hel ytrefilet av reinsdyr

500g grovsalt
2 eggehviter
100g mel
1ts kvernet pepper

 

Tomatmarinade: 

2 fedd hvitløk
1ts tørket timian
4 stk tomater
1⁄2 gul løk
2 ss tomatpuré
2 ss olivenolje
2 ss honning
Salt og pepper til smak 

 

Bakte grønnsaker:

1 aubergine i grove biter
1 squash i grove bite
2 rødløk i grove biter
1 renset purre i grove biter 

4 stk gulrot i fine biter 

1⁄2 kålrot i fine biter 

2 ss solsikkeolje
Salt og pepper til smak

 

Fløtesaus: 

1 fedd hvitløk 

2 stk sjalottløk 

1 laurbærblad 

1 ss smør 

1dl hvitvin
4dl fløte
Salt og pepper

 

 

 

* fra kjøkkenskapet