Egg


Egg Foto:

Vi får våre egg fra Ole Haakaas og Unni & Bjørn Carl Weydahl. De vet hvordan man lager gode egg – alt handler om høne og hvordan hun har det.

Ole Haakaas og Unní & Bjørn Carl Weydahl vet hvordan man leverer gode økologiske egg. Alt handler om høna, og hvordan hun har det. Derfor får deres høner gå ute, og kan følge sine naturlige instinkter med haner i flokken. De får kun økologisk fôr basert på havre og hvete, og har tilgang til dagslys, selv om de vil hvile inne en ruskete høstdag. 

Eggene kommer fra Mellom Haakaas Gård og Størsrud Gård. 

Størrelse på eggene M/L/XL 
Antall 6 stk  

 

Nylig fikk vi spørsmål om hvorfor våre egg koster noe mer enn de andre øko-eggene i butikkene. Svaret vi sendte tilbake tenkte vi å dele her også:

Prisforskjellen skyldes at Kolonihagen har lagt en høyere standard for sine egg enn EU-standarden på økologi. 
For å kunne selge noe som økologisk må det innfri krav fra EU. Disse kravene er blant annet at hønen skal ha tilgang på uteareal, og selvfølgelig kun spise økologisk fôr.
Kolonihagens egg er basert på utvalgte gårder hvor det da er mulig å innføre tilleggskriterier utover denne EU-standarden.
Det er utviklet et bonussystem som premierer og motiverer disse gårdene til å gjennomføre flest mulig tilleggskriterier.
Her er noen av kriteriene som gir en økonomisk bonus for bonden.

 

  • Haner i flokken. Hønene oppfører seg annerledes så fort det kommer en hane inn i flokken, og Kolonihagen mener dette er en naturlig adferd som beriker hønelivet. I tillegg kan hanene også i en viss grad beskytte hønene mot rovdyr.

  • Beplantning. Det motiveres til å plante frukttrær og andre tresorter. Både for næring, men også for beskyttelse og gi trygghetsfølelse for dyrene. Når det er godt beplantet uteareal ser vi at hønene tør å bevege på et større område. Beplantning gir også skydd for sterk sol på de varmeste dagene.

  • Dusj. Ved å ha et dyse/vannforstøvningsanlegg reduserer man støv, og man kan senke temperaturen på de varmeste dagene.

  • Høy og fôr fra egen gård.

 

Dette er noen av kriteriene, og det jobbes med å legge til enda flere, som skal sørge for et godt høneliv – og ekstra gode egg.