Langtids­stekt ribbe med fiken

Over 1 time

Langtidsstekt ribbe med fiken

Ingredienser

Beregn ca 300-500 gram per person

Fremgangsmåte

Den perfekte ribba har sprø svor, mørt og saftig kjøtt og kommer fra griser som har hatt det godt!

Hvor mye ribbe beregner man per person?

Det er veldig avhengig hvem man serverer, og ikke minst hva man serverer til. Vi pleier å si en halv kilo til hver voksne og halvparten til barn. Om man har medisterkaker og pølser ved siden av så kan du gå noe ned. Generelt vil vi si spis mindre i hverdagen, og gå heller tom enn å kaste mat, men på julaften gjelder ikke den regelen. Om du kjøper for mye ribbe så er den like god flere dager etterpå.

Steg 1

DAGEN FØR

Gni inn ribben med salt, pepper og knust einebær. La ribben ligge i kjøleskapet over natten, slik at den kan trekke god smak fra krydderet. Saltet bryter også ned proteinet, slik at ribba lettere får sprø skorpe.

Steg 2

SAMME DAG

Forvarm ovnen til 150 grader varmluft. Legg ribben over på en fjøl med skinnsiden eller svoren opp. Bruk en syl eller noe liknende til å stikke masse små hull i svoren. Dette gjør at svoren får mange små bobler og blir sprø og knasende uten at den blåser seg veldig mye opp.

Steg 3

Legg så ribba med svorsiden opp i en langpanne, med en ball av aluminiumsfolie under, så ribba får en opphøyning. Da vil fukt og fett renne ned fra svoren og det blir lettere å få den sprø. Ha i noen kuttede epler, tørket fiken og kuttede, skrelte rotgrønnsaker rundt ribba. Fyll så på med 2l vann i langpannen, og dekk hele med aluminiumsfolie. Stek så ribba i 3 timer midt i ovnen

Steg 4

Ta av folien, hell av halvparten av sjyen i en kjele, denne kan du redusere litt sammen med rødvin og fløte for å få en kjempegod saus.

Skru ovnstemperaturen opp til 200 grader og bak ribba i 1,5 timer.

Hvis svoren ikke har puffet seg helt til nå kan du slå på overvarme i ovnen og sette ribba noen hakk lengre opp. Her gjelder det å passe på så ikke svoren svir seg.

Steg 5

Ta ribben ut, la den hvile i 20 minutter, så kan du dele opp og gi den en rask varmebehandling.

Produkter brukt i oppskriften

Andre middager