VI BRENNER FOR ØKOLOGISK KORNPRODUKSJON I NORGE
Siden 2004 har vi jaktet på de mest lidenskapelige produsentene, som lager de mest smakfulle produktene. I denne jakten er dyrevelferd, miljø, bærekraft og etikk selvfølgeligheter.
For havre tar denne jakten oss til kornbønder som dyrker økologisk. I Norge er det begrenset tilgang på norskprodusert økologisk havre, men vi har satt oss et ambisiøst mål om å være 100% selvforsynte i 2023! I dag får vi den norske havren fra Rolf Herman Askjer fra Våler i Tønsberg, og vi er allerede godt i gang med å rekruttere flere kornbønder. Hver gang du kjøper en pose havregryn fra Kolonihagen, er du med på å bidra til at vi når dette målet. Eller som vi kaller det - God smak med god samvittighet.
Steel Cut betyr at hele havrekorn kuttes med kniv i stedet for å valses flate som vanlige havregryn. De små, nesten runde kornene tar litt lengre tid å koke, men de gir en deilig kremaktig grøt med mer tyggemotstand.
GRØT ER I VINDEN
Grøt har definitivt fått sin renessanse. I USA er “Steel Cut" eller "kuttet havre» blitt svært vanlig å bruke i både varme og kalde frokostgrøter og serveres både på cafèer, restauranter og i egne grøtbarer. Nå er tiden inne for å introdusere dette også her hjemme i Norge! La deg inspirere og bruk steel cut havregryn til havregrøten eller lag kjøleskapsgrøt over natten.
OPPSKRIFTER MED STEEL CUT HAVREGRYN:
Steel cut havregrøt:
En robust variant av havregrøt, med mer tyggemotstand og tekstur.
1 porsjon
1 dl steel cut havre
2 dl vann
2 dl melk (eller vegansk alternativ)
1 klype salt
Ha alle ingrediensene i en kjele og la det koke på svak varme i 25 minutter.
Ta kjelen av varmen og la grøten hvile i 5 minutter.
Topp grøten med favoritt tilbehøret ditt.
Kjøleskapsgrøt:
Et enkelt alternativ til frokost, med god tyggemotstand. Bare fantasien setter grenser for hva du smakssetter den med.
Eller En enkel og god frokost, som er klar når du våkner om morgenen.
1 porsjon
1 dl steel cut havre
1 dl eplejuice (alt. vann eller annen væske etter ønske)
1 klype salt
1 ts honning
1 ss yoghurt
Kok opp eplejuice og hell over steel cut havre sammen med salt og honning i en boks/glass med lokk.
Rør godt sammen og sett på lokket.
La det stå på kjøkkenbenken til det har kjølnet litt, sett deretter inn i kjøleskapet.
La stå over natten (kan også stå lengre om ønskelig).
Når grøten skal spises: rør inn yoghurt og dryss over topping etter ønske. Vi digger friske bær, granateple, honning og nøtter.
Havre og speltkjeks:
Sprø kjeks som er perfekt til kaffen.
100 g smør
100 g brunt sukker
100 g steel cut havre
1 ts vaniljesukker
¾ dl melk
100 g siktet speltmel
1 ½ ts bakepulver
Smelt smør i en kjele.
Rør inn steel cut havre og sukker og la det stå i 5 minutter.
Tilsett melk, vaniljesukker, speltmel og bakepulver og bland sammen.
Sett inn miksen i kjøleskapet til den stivner.
Varm ovnen til 180 °C.
Rull ut små kuler («klinkekulestørrelse») og legg de på brett med bakepapir.
Stekes i ca. 10 - 12 minutter.