Melken vi drømmer om å lage!

11. aug. 2022

Marlyn kolonihagen bevishistorie1 iskrem049

Verdens kanskje fineste melk… Har du hørt det før? Melk er faktisk ikke melk. Selv om det ser sånn ut i norske butikker. Riktignok er det forskjellige farger på kartongene, litt forskjellig fettprosent, og forskjellige logoer på kartongen. Innholdet, er dessverre så å si likt over alt.

Forskjellige raser

De fleste norske melkekuer er av rasen NRF. Vi drømmer om en større variasjon av kuraser ut fra hva sluttproduktet skal bli og dermed bruke kuer av forskjellige raser til forskjellige produkter. Det innebærer også å kunne ta vare på gamle kuraser som Telemarksfe og Sidet trønder- og nordlandsfe, og når vi ønsker høyere fettprosent bruke en ku av rasen Jersey. Jerseykuer produserer litt mindre melk enn NRF-kuer, men Jerseymelk har mye høyere innhold av både protein og fett. Det gjør at melken for så vidt er mer næringsrik, men det betyr også at vi kan lage en lettmelk med kanskje 0,5 % fett, som har samme runde, fyldige smak som en helmelk. Og alt det deilige fettet skal vi lage smør av!

100 % gressfôret

De fleste norske melkekuer spiser mye kraftfôr, faktisk nesten 50%. Vi drømmer om å ha melk fra kuer som er 100 % gressfôret. Kuer som bare spiser gress, får kjøtt og melk som har et høyere innhold av Omega 3-fettsyrer, og lavere innhold av Omega 6-fettsyrer – bra for helsen din!

Kuer er fra naturens side laget for å spise gress og stråfôr, ikke kraftfôr, korn og soya. Når kuer spiser gress, vokser de litt saktere, produserer litt mindre melk – det er bra for dyrevelferden! Gress og stråfôr kommer fra grønne planter, og grønne planter binder karbon i bakken. Dessuten er gress produsert i Norge, ikke importert – og dermed er gress et mer bærekraftig, både i transport og produksjon!

A2 sortering av dyr

Vi drømmer om å lage en A2 melk. 30% av protein i melk består av såkalte betakaseiner, og betakaseiner kommer i to fomer, henholdsvis A1 og A2. Opprinnelig var all melk av type A2, men en antatt mutasjon for flere tusen år siden medførte at nesten all melk i dag er melk med A1-beta-kasein. A2-melk er altså «originalen», og faktisk er det noen kuer som fortsatt lager A2-melk, og disse kan finnes gjennom en DNA-prøve. På den måten kan vi lage ren A2-melk. Vil du merke forskjell? Kanskje ikke på smaken, men vi tror på bakgrunn og forskning knyttet til A2 melk og positiv helseeffekt at du i hvert fall får en potensiell helsemessig bonus.

Artstilpasset oppstalling og drift

Vi drømmer om melk fra kuer som har et artstilpasset liv. Kuer som har hatt stor bevegelsesfrihet, stor grad av beiting, naturlig bedekning og uforstyrret kalving. Som har fått leve med kalven sin mer enn 3 dager, som spiser fôr som er naturlig laget, som får vokse sakte og produsere balansert. Rett og slett, melk fra kuer med verdens beste dyrevelferd, helt uten kompromisser.

Annerledes prosessering

Vi drømmer om melk som er behandlet skånsomt. Som ikke er pumpet, og har plasket rundt i en stor tank, i mil etter mil. Vi drømmer om en skånsomt behandlet melk, kanskje bare lavpasteurisert, eller ikke i det hele tatt? Melk som er kjølt ned minuttet etter melking, og bare så vidt prosessert overhodet. Homogenisert? Bare hvis vi vil.

Dessverre er det er ikke strake veien fra drømmen vår til virkelighet, men vi fortsetter å jobbe med det, bit for bit, inntil drømmen en gang blir virkelighet. Det lover vi.

Flere artikler