Syntetisk fremstilt av aminosyrene asparaginsyre og fenylalanin. Er ca. 200 ganger søtere enn vanlig sukker. Inneholder ikke kalorier.
Bruksområde
Brukes i eksempelvis brus, saft, energidrikk og andre søte drikker, tyggegummi, lettyoghurt og -kvarg samt proteinbarer og -shakes.
Kjente helserisikoer
Kontroversielt tilsetningsstoff som har blitt forsket på i flere tiår. Noen studier, både på dyr og mennesker, har vist økt risiko for kreft. Studiene har imidlertid blitt stilt spørsmål ved av næringsmiddelindustrien og enkelte matmyndigheter, som blant annet peker på andre studier som ikke viser økt risiko. Studiestrømmen har imidlertid fortsatt. Det siste i rekken er en stor fransk observasjonsstudie publisert i 2022 som viste at et høyt inntak av aspartam og acesulfam-K var assosiert med en litt økt risiko for å utvikle kreft. Samme år kom det også en studie som viser at aspartam, stevia, sukralose og sakkarin kan endre tarmfloraen hos mennesker, noe som ikke betyr noen direkte risiko i seg selv, men som forskerne mener må undersøkes nærmere. I juli 2023 konkluderte IARC, WHOs internasjonale byrå for kreftforskning, at stoffet skulle klassifiseres som «muligens kreftfremkallende». WHOs ekspertgruppe for mattilsetningsstoffer, JECFA, står imidlertid ved sin tidligere vurdering om at stoffet er trygt i de nivåene det konsumeres i.
Ikke tillatt i økologisk produksjon
Dette e-stoffet er ikke tillatt i økologisk produksjon, så derfor kommer vi aldri til å bruke det i våre produkter.
Tilsetningsstoff vi mener det finnes nok faresignaler og underlag på, til at man bør holde seg unna stoffet i sin helhet. Det synes vi forøvrig matvarebransjen burde også.