Konserveringsmiddel som hemmer veksten av bakterien Clostridium botulinum i kjøttprodukter, men som også endrer smaken og gjør at kjøttet beholder sin rosa farge.
Fremstilling
Biprodukt i rensing av nitrat fra chilesalpeter.
Bruksområde
Brukes i blanding med bordsalt, kalt nitrittsalt, til kjøttprodukter. Er tillatt i økologisk produksjon hvis det er bevist ovenfor en kompetent autoritet at det ikke finnes et teknologisk alternativ som kan garantere å opprettholde produktegenskapene, og skal ikke kombineres med E252. Kolonihagen bruker aldri E250.
Kjente helserisikoer
Stoffet er kreftfremkallende. WHO uttalte i 2015 at det var en sammenheng mellom høyt inntak av spekemat og risikoen for å bli rammet av kreft. Det var ikke før i 2022 at blant annet europeiske og franske myndigheter for næringsmidler koblet den økte kreftrisikoen til dannelse av nitrosaminer i kjøttprodukter tilsatt nitritt (og nitrat). EU utreder for tiden, i 2023, en senking av det maksimale innholdet av nitritt og nitrat som kan tilsettes. Det er tillatt brukt i økologiske produkter, men ikke i kombinasjon med E252. Kolonihagen bruker aldri denne tilsetningen.
Tilsetningsstoff vi mener det finnes nok faresignaler og underlag på, til at man bør holde seg unna stoffet i sin helhet. Det synes vi forøvrig matvarebransjen burde også.