Veganske julekjeks

Veganske julekjeks

  • 20 minutter forberedelse + kjøle over natten + 15 minutter steketid
  • Enkel

Fremgangsmåte

Form: Stekebrett, langpanne

Porsjoner: ca. 12 store kjeks

Tid: 20 minutter forberedelse + kjøle over natten + 15 minutter steketid

 

1. Pisk sammen vegansk smør, hvitt sukker, brunt sukker, vaniljesukker og finrevet skall av en appelsin til blandingen lysner og blir luftig.

2. Sikt sammen hvetemel og natron, eventuelt salt, og vend inn i smørblandingen.

3. Da det er litt forskjell på blant annet konsistens på forskjellige merker smør kan det hende du vil trenge litt ekstra væske for å få en sammenhengende deig. Er deigen litt tørr og smuldrete og har behov for mer væske tilsetter du plantemelk, for eksempel mandelmelk, litt og litt til du får konsistensen du ønsker. Du vil ha en tykk, men elastisk kjeksdeig.

4. Grovhakk hvit sjokolade, tranebær og pecannøtter og vend inn i deigen.

5. Dekk til deigen og la den hvile i kjøleskapet i minst tre timer, helst over natten.

6. Varm ovnen til 175 grader.

7. Dekk en stekeplate med bakepapir og fordél emner av deigen med godt mellomrom. 6 emner per plate.

8. Stek kjeksene i ca. 15 minutter, til de er gylne rundt kanten og litt lysere mot midten, da vil kjeksene bli sprø i kantene og litt seige i midten. Vil du ha helt sprø kjeks kan du steke dem et par minutter til.

9. La kjeksene hvile ca. 5 minutter på brettet før du overfører dem til en rist og avkjøler helt. Kjeksene vil være myke når de kommer ut av ovnen, men blir sprø og faste etter hvert som de blir kalde.

10. Spar gjerne noen biter hvit sjokolade til etter kjeksene kommer ut av ovnen. Dytt dem forsiktig ned i de fortsatt varme kjeksene, da vil de smelte litt sammen og gjøre kjeksene ekstra dekorative og fristende.

TIPS: Denne kjeksdeigen kan fryses! Rull deigen til en pølse, pakk i noen lag plastfilm og skjær av skiver når du er klar til å steke kjeksene. Perfekt å ha på lur i jula om du får uforutsette gjester. Merk deg at kjeksene kan trenge et par minutter ekstra steketid fra frossen tilstand.

Handleliste

Antall personer:
12 kjeks

115 gram smør, vegansk, romtemperert 

100 gram sukker, hvitt

50 gram sukker, brunt

1 ts vaniljesukker

1 appelsin, finrevet skall

150 gram Kolonihagen hvetemel

0,5 ts natron

0,25 ts salt (sløyfes om du bruker smør med salt)

100 gram hvit sjokolade, vegansk

80 gram tranebær, tørket

50 gram pecannøtter

--

Plantemelk ved behov

* fra kjøkkenskapet