Kolonihagens juletallerken

Kolonihagens juletallerken

  • Ribbe: Ca. 12 timer (oppruting, krydres og legges i kjøleskap over natten) + 3 timer i ovnen + 20 min hvile før oppdeling. Medisterkake og julepølse: ca. 20 min. Rødkål: 3 timer.
  • Middels

Fremgangsmåte

Hvor mye ribbe beregner man per person?

Det er veldig avhengig hvem man serverer, og ikke minst hva man serverer til. Vi pleier å si en halv kilo til hver voksne og halvparten til barn. Når man har medisterkaker og pølser ved siden av så kan du gå noe ned.

Dag 1:

Rut opp juleribben, snittet skal komme ned i fettet under skinnet, men ikke ned til kjøttet.

Gni inn ribben med salt, pepper og knust einebær. La ribben ligge i kjøleskapet over natten, slik at den kan trekke god smak fra krydderet. Saltet bryter også ned proteinet, slik at ribba lettere får sprø skorpe. 

Dag 2:

Forvarm ovnen til 150 grader varmluft.

Legg ribben over på en fjøl med skinnsiden eller svoren opp. Bruk en syl eller noe liknende til å stikke masse små hull i svoren. Dette gjør at svoren får mange små bobler og blir sprø og knasende uten at den blåser seg veldig mye opp.

Legg så ribba med svorsiden opp i en langpanne, med en ball av aluminiumsfolie under, så ribba får en opphøyning. Da vil fukt og fett renne ned fra svoren og det blir lettere å få den sprø. Ha i noen kuttede epler, tørket fiken og kuttede, skrelte rotgrønnsaker rundt ribba. Fyll så på med 2l vann i langpannen, og dekk hele med aluminiumsfolie.

Stek så ribba i 3 timer midt i ovnen.

Ta av folien, hell av halvparten av sjyen i en kjele, denne kan du redusere litt sammen med rødvin og fløte for å få en kjempegod saus.

Skru ovnstemperaturen opp til 200 grader og bak ribba i 1,5 timer.

Hvis svoren ikke har puffet seg helt til nå kan du slå på overvarme i ovnen og sette ribba noen hakk lengre opp. Her gjelder det å passe på så ikke svoren svir seg.

Ta ribben ut, la den hvile i 20 minutter, så kan du dele opp og gi den en rask varmebehandling.

Medisterkake og julepølse

Disse er veldig gode fra før, men jeg liker uansett å gi ting litt ekstra oppmerksomhet. Start med å varme opp en stekepanne mens du kutter pølsene i ønsket størrelse. Stek så pølsene og kakene i pannen til du får litt stekeskorpe. Ha i timian og hvitløk, pass på for timianen popper i varmen. Ha i smøret og la det brune seg i pannen, rør rundt og vend inn kakene og pølsene i smøret. Pass på at det ikke brenner seg, ta det ut av pannen og server eller varm opp ved et senere tidspunkt i ovnen.

Rødkål

Snitt rødkålen som du ønsker, gjerne fint. Varm opp en kjele og ha i oljen. Stek så rødkålen og ha i krydderne. Ha i rødvin, eddik og vann. La det koke opp, så skrur du ned platen til rødkålen bare putrer. La den holde på slik så væsken fordamper og kålen blir tilberedt. Pass på å røre innimellom. Ca. 3 timer.

Potet

Her trenger du sikkert ingen guide, men for å gjøre det lille ekstra kan du vende poteten inn i smør, persille og litt flaksalt etter koking.

For det lille ekstra kan du steke litt fersk og tørket fiken og noen epleskiver i pannen, på middels varme. Det gjør alt litt søtere og det er et morsomt garnityr.

Handleliste

Antall personer:

Langtidsstekt ribbe

Kolonihagens juleribbe, beregn 300-500 gram per person
Salt, pepper og einebær
Ha i noen kuttede epler, tørket fiken og kuttede, skrelte rotgrønnsaker

Medisterkaker og julepølse

1 pk Kolonihagen medisterkaker
1 pk Kolonihagen julepølse
Fersk timian
Fersk hvitløk
Solsikkeolje
Smør

Rødkål

2dl rødvin
1dl hvitvinseddik
2dl vann
1 stor rødkål
3 anisstjerner
1/2ts kanel
Solsikkeolje, salt og pepper

* fra kjøkkenskapet