Langtidsstekt ribbe med fiken

Langtidsstekt ribbe med fiken

  • Ca. 12 timer (oppruting, krydres og legges i kjøleskap over natten) + 3 timer i ovnen + 20 min hvile før oppdeling
  • Middels

Fremgangsmåte

Hvor mye ribbe beregner man per person?

Det er veldig avhengig hvem man serverer, og ikke minst hva man serverer til. Vi pleier å si en halv kilo til hver voksne og halvparten til barn. Om man har medisterkaker og pølser ved siden av så kan du gå noe ned. Generelt vil vi si spis mindre i hverdagen, og gå heller tom enn å kaste mat, men på julaften gjelder ikke den regelen. Om du kjøper for mye ribbe så er den like god flere dager etterpå.

Dag 1:

Rut opp juleribben, snittet skal komme ned i fettet under skinnet, men ikke ned til kjøttet.

Gni inn ribben med salt, pepper og knust einebær. La ribben ligge i kjøleskapet over natten, slik at den kan trekke god smak fra krydderet. Saltet bryter også ned proteinet, slik at ribba lettere får sprø skorpe. 

Dag 2:

Forvarm ovnen til 150 grader varmluft.

Legg ribben over på en fjøl med skinnsiden eller svoren opp. Bruk en syl eller noe liknende til å stikke masse små hull i svoren. Dette gjør at svoren får mange små bobler og blir sprø og knasende uten at den blåser seg veldig mye opp.

Legg så ribba med svorsiden opp i en langpanne, med en ball av aluminiumsfolie under, så ribba får en opphøyning. Da vil fukt og fett renne ned fra svoren og det blir lettere å få den sprø. Ha i noen kuttede epler, tørket fiken og kuttede, skrelte rotgrønnsaker rundt ribba. Fyll så på med 2l vann i langpannen, og dekk hele med aluminiumsfolie.

Stek så ribba i 3 timer midt i ovnen.

Ta av folien, hell av halvparten av sjyen i en kjele, denne kan du redusere litt sammen med rødvin og fløte for å få en kjempegod saus.

Skru ovnstemperaturen opp til 200 grader og bak ribba i 1,5 timer.

Hvis svoren ikke har puffet seg helt til nå kan du slå på overvarme i ovnen og sette ribba noen hakk lengre opp. Her gjelder det å passe på så ikke svoren svir seg.

Ta ribben ut, la den hvile i 20 minutter, så kan du dele opp og gi den en rask varmebehandling.

Handleliste

Antall personer:

Kolonihagens juleribbe, beregn 300-500 gram per person

Salt, pepper og einebær

Ha i noen kuttede epler, tørket fiken og kuttede, skrelte rotgrønnsaker

* fra kjøkkenskapet