Kolonihagens burgere: Serveringstips!

Kolonihagens burgere: Serveringstips!

  • 30 min
  • Enkel

Fremgangsmåte

4 serveringstips:

Se oppskrifter på fennikelslaw, bakt hvitløksmajones, bakt løksalat, tomat- og chilichutney og sprø grønnkål nedenfor og sett sammen dine egne favorittburgere!

  1. Burger med knust avokado, bacon og kremost
  2. Burger med fennikelslaw og ost
  3. Burger med bakt hvitløksmajones og løksalat
  4. Burger med smeltet blåmuggost, tomat- chilichutney og sprø grønnkål


Fennikelslaw

Bland sammen finstrimlet fennikel, sjalottløk og gulrot med saften av ½ sitron og salta godt. La stå i 15 minutter for du siler av væsken, klem ut så mye som mulig. Bland sammen med sennep, majones og rømme og smak til med nykvernet pepper og muligens litt salt.


Bakt løksalat

Bland sammen rødløk. sjalottløk, honning, olje, balsamico, salt og pepper og stek i ovnen i en ildfast form på 220°C i ca. 20 minutter. Det skal være litt ”brent” i kanten. Vend inn snittet vårløk og topp med sprøløk.


Bakt hvitløksmajones

Som grunnregel velger vi råvarer med masse smak, men her gjelder ikke dette prinsippet. Om du skulle falle for fristelsen å lage majones på ekstra fin olivenolje så vil du få et veldig sært resultat. Bruk derfor en nøytral olje med lite smak.

Husk at alle råvarene må ha romtemperatur for at majonesen ikke skal skille seg. Pakket inn hvitløksfeddene i aluminiumsfolie og bak i ovnen på 200°C i ca. 20 minutter. Skrell hvitløken og mos de lett med en kniv.

Bland eggeplomme, bakt hvitløk, sitron, sennep, salt og pepper i en bolle. Pisk inn litt og litt av oljen til du får en fin majoneskonsistens.

TIPS!
Hvis du ønsker mer bakt løk smak, rør inn 1 ss med knust sprøløk.

SNARVEI!
Du kan også lage dette med en stavmikser. Bland alt, utenom oljen, i en smal og høy container. Kjør stavmikseren på lav hastighet og hell oljen over forsiktig. Når du ser at emulsjonen starter, kan du løfte litt på mikseren. På under ett minutt har du så en ferdig deilig majones. Skulle majonesen bli for tykk, kan du spe med litt vann. Smak til med eventuelt litt mer sitron.


Chimichurri

Finhakk eller riv hvitløk sammen med chili. Rør sammen med hakket sjalottløk, olje, eddik og sitronsaft. Finhakk urter og rør sammen. Smaksett med salt og nykvernet sortpepper.


Sprøbakt grønnkål - perfekt tilbehør for burger med smeltet blåmuggost

Varm oven til 175°C . Vask og fjern stilkene fra grønnkålen. Vend inn litt olivenolje og salte lett. Legg grønnkålen ut over et stekebrett med bakepapir og stek i ovnen i ca. 15 minutter. Vend gjerne grønnkålen en gang underveis. 

Tomat og chili chutney

Skrell tomatene gjennom at snitte et kryss i toppen og legg de i kokende vann i ca. 1-2 minutter. Legg så over de i kaldt vann, nå er det enkelt og pille av skallet. Kutt sjalottløk og tomater i strimler. Smelt sukker i en stor kasserolle til det begynner og bli lysebrunt. Tilsett finhakket chili og hvitløk sammen med sennepsfrø og spisskummen. Rør rundt og ha i tomat, løk og hvitvinseddik. La småkoke i ca. 20 minutter mens du rører rundt i kasserolle med jevne mellomrom og smaksett med salt.

Handleliste

Antall personer:
4

Fennikelslaw

1 stk fennikel, finstrimlet
1 stk sjalottløk, finstrimlet
1 stk gulrot, finstrimlet
salt
½ sitron, saften
1 ts sennep
1 ss majones
1 ss rømme
nykvernet sort pepper


Bakt løksalat

1 stk rødløk - i båter
3 stk sjalottløk - delt i 4
1 ss honning
1 ss olivenolje
1 ts balsamico
salt & pepper
2 stilker vårløk - finsnittet
2 ss sprøløk


Bakt hvitløks majones

3 fedd hvitløk
1 eggeplomme
saften av 1/2 sitron
3 dl nøytral olje som rapsolje
1 ts god dijonsennep
litt salt og pepper


Chimichurri

1 pt persille
2 stilker fersk oregano
1-2 fedd hvitløk
1 sjalottløk
½ rød chili
1 ½ ss rødvinseddik
1 ½ ss sitronsaft
½ dl olivenolje
salt & pepper
koriander eller basilikum valgfritt etter smak og humør


Tomat og chili chutney

4 stk modne store tomater
2 sjalottløk
2 ss sukker
1 rød chili
1 fedd hvitløk
1 ts sennepsfrø
2 ts spisskummen
1 ss Hvitvinseddik
salt

* fra kjøkkenskapet