SIKTET SPELTMEL

SIKTET SPELTMEL

Fra Kvelde Mølle valgt spelt av sorten Oberkulmer Rotkorn
Allergener:
  • AllergenGluten

Produktinformasjon

Spelt har sin opprinnelse i Midtøsten og var tidligere en svært viktig kornsort. Etterhvert måtte spelt gi tapt for hveten. Dyrking av hvete gir normalt tre til fire ganger mer korn per dekar enn spelt. Spelt regnes som en av de opprinnelige kornartene og regnes derfor som mindre foredlet enn dagens moderne hvetesorter.

Det er stor variasjon mellom de enkelte speltsortene. Foredling av enkelte speltsorter og kryssing med moderne hvetesorter har økt avlingspotensialet, men også gjort disse sortene mere lik dagens hvetesorter. Sorter som Schwabenspelz, Alkor og Hubel er foredlete speltsorter mens sortene Oberkulmer Rotkorn og Ebners Rotkorn er opprinnelige, uforedlete sorter.

Vi i Kolonihagen har sammen med Kvelde Mølle valgt spelt av sorten Oberkulmer Rotkorn. Dette regnes for å være en av de speltsortene som er minst foredlet. Med andre ord en av de sortene som ligger tett opp til det opprinnelige spelt kornet.


Ofte stilte spørsmål

 

Q: Hvorfor står det hvete i parantes på spelt og emmer i innholdsfortegnelsen?

A: Det er fordi emmer og spelt er "urkornvariantene" av hvete. Hvete stammer altså fra disse to kornsortene – og er da på et vis hvete i sin naturlige, gamle form. Emmer er en svært gammel kornsort og er en av forfedrene til spelt. Spelt igjen er stamfaren til dagens hvetesorter. Derfor må vi også sette hvete i parantes da dette er en allergen for enkelte.

 

Varedeklarasjon

Nettovekt
1kg

Næringsinnhold

Energi 1489 kJ/ 351 kcal
Fett 1,2 g
hvorav

- Mettede fettsyrer

- Enumettede fettsyrer

- Flerumettede fettsyrer

0,2 g

0,1 g

0,5 g

Karbohydrat 71 g
hvorav
- Sukkerarter 1,2 g
Kostfiber 4,2 g
Protein 12 g
Salt 0 g

Innhold

Økologisk siktet speltmel (HVETE).

Kan inneholde spor av rug, bygg og havre.