Kolonihagen lanserer Norges første økologiske skinke


Kolonihagen lanserer Norges første økologiske skinke Foto: Kåre har drevet med gris i mange år, med det Kolonihagen kaller ØKO+. Det betyr at grisene ikke bare er økologiske, men at driften i tillegg har en rekke tilleggsverdier utover å være økologisk.

Kolonihagen lanserer Norges første og eneste økologiske påleggsskinke – helt uten tilsatt nitritt. Skinken kommer i to varianter og er laget med økologisk gris fra Kåre A. Abrahamsen utenfor Tønsberg. – Ganske vanvittig at ingen har gjort dette før, sier gründeren.

Kolonihagen lanserer Norges første og eneste økologiske påleggsskinke – helt uten tilsatt nitritt. Skinken kommer i to varianter og er laget med økologisk gris fra Kåre A. Abrahamsen utenfor Tønsberg. – Ganske vanvittig at ingen har gjort dette før, sier gründeren.

Kolonihagen har laget det de kaller Norges reneste skinke; – Skinken vår er helt uten e-stoffer, uten tilsatt nitritt og økologisk – og skinken kommer fra griser som har hatt det bra! Derfor kaller vi dette Norges reneste skinke, sier Kolonihagen-gründer Jon-Frede Engdahl.

Fløyelsemyk, ikke hardpresset

Skinken kommer i to varianter, en klassisk kokt skinke og en bøkerøkt skinke.

– Den bøkerøkte er min favoritt, smaken er fantastisk! Samtidig er jeg veldig fornøyd med hvordan vi har fått til den kokte skinken, den har en bløt og fløyelsmyk konsistens som gjør mye med smak og opplevelse, fortsetter gründeren.

Ventet og ventet, bestemte seg for å lage den selv

Kolonihagens skinke er den første økologiske skinken som selges i Norge. I mange år har Jon-Frede irritert seg over at ingen har laget en økologisk skinke. Derfor bestemte han seg for å lage en selv.

– Vi hadde veldig flinke folk på laget, men sååå vanskelige var det ikke. Ganske vanvittig at ingen har gjort dette før, sier Kolonihagen-gründeren. Han har utviklet skinken sammen med Sørlandskjøtt som også lager skinken for Kolonihagen.

Kjøtt fra øko+ griser

Skinken er laget med kjøtt fra Kåre A. Abrahamsen utenfor Tønsberg. Kåre har drevet med gris i mange år, med det Kolonihagen kaller ØKO+. Det betyr at grisene ikke bare er økologiske, men at driften i tillegg har en rekke tilleggsverdier utover å være økologisk.

– Grisene til Kåre har store uteomårder og kan lete etter maten selv. Vi er veldig fornøyde med grisene til Kåre, de har et godt liv – og Kåre jakter hele tiden muligheter for å gjøre det enda bedre. Det er tillitsvekkende for oss, og ikke minst for de som skal spise skinken.

Flere produkter på vei

For 18 måneder siden begynte Kolonihagen et stort prosjekt med mål om å få en serie med produkter av økologisk frilandsgris ut i butikkene. Gründeren forteller;

– Vi fikk tidlig kontakt med Kåre A. Abrahamsen og Heinrich Jung, som har økologisk frilandsgris. Med to veldig flinke bønder på laget hadde vi det som skulle til for å gå videre.

Siden den gang har Kolonihagen solgt ribbe, pølser og grillmat av økologisk frilandsgris – og ikke minst påleggsskinke. Og enda er det ikke ferdige.

– Vi har mange produkter på vei, vi skal ha Norges største, beste og mest smakfulle utvalg av økologisk svin, avslutter Jon-Frede.