Hoisinribbe med chilikål og kokos

  • Lang–eller god. Litt avhengig av hvordan man ser på det
  • Enkel

Fremgangsmåte

Ribbe er en fantastisk råvare som vi burde spise mer av–ikke bare til jul, mener vi! Du har kanskje ikke tenkt så mye på hvilket stykke kjøtt ribbe er? Det er nemlig et beinløst stykke fra magen på grisen–på engelsk gjorde de det litt mer selvforklarende og kalte det enkelt for ”pork belly”. Mens vi spiser mye ribbe i Norge rundt juletider, er dette en veldig populær råvare rundt om i både Europa, Asia og Sør Amerika.

Ribbe trenger mye tid og kjærlighet–uten det risikerer man et fett og seig stykke kjøtt. Vi mener derfor ribben gjør seg best på lav varme over flere timer i ovnen. Da får du et saftig stykke kjøtt og helt til slutt kan du vatte opp varmen i ovnen og få det helt perfekte, sprø svoret vi alle elsker.

Så her kommer vår ”ikke helt tradisjonelle” ribbemåltid–men forandring fryder eller…? Dette er perfekt å servere i førjulstiden–eller hvorfor ikke i romjulen, når man kanskje er litt ”lei” julematen. Passer godt sammen med ris og dampede grønnsaker.

Dag 1

Skjær av svoren fra ribben. Det enkleste er å skjære den av når fettsiden ligger ned mot fjølen. Bruk en lang, skarp kniv–litt som å ta av skinnet på en fisk. Du kan også be de gjøre det for deg i kjøttdisken eller hos slakteren. Rute svoret og gni inn med salt. Legg i en tett plastpose. 

Bland sammen hoisinsaus, revet skall av lime og revet eller finhakket ingefær. Gni inn blandingen på ribben og legg den i en form med plastikk over og la den stå sammen med svoren på kjøl til neste dag.

Dag 2 - MORGEN

Varm ovnen til 80°C.

Stek ribben i en varm stekepanne–eller bedre, fyr opp grillen! Pass på at hoisinsausen ikke svir seg, men vi ønsker å gi ribben en fin karamellisert utside. 

Legg ribben i en ildfast form med fettsiden opp. Hell over eplejuice og press over limesaft. Dekk med aluminiumsfolie og sett i ovnen i ca. 7 timer.

DAG 2 – Litt senere…

Ta ribben ut av ovnen og la den hvile på benken.

Skru opp varmen i ovnen til 220°C.

Legg svoren på et stekebrett med svorsiden opp og stek i ovnen i 20 til 30 minutter. Svoren skal bli gylden og begynne å ”poppe”. At den krøller seg litt gjør ikke noe. Følg litt med mot slutten av steketiden slik at den ikke svir seg. Når den er perfekt, ta den ut og la den kjøle seg ned noen minutter på benken.

Sett ribben tilbake inn i ovnen uten aluminiumsfolie i ca. 5 minutter.

Kok opp eddik, sukker, vann og chili. Tilsett finstrimlet kål og la det koke i et par minutter. Sil av væsken og rør inn soyasaus.

Knus den sprø svoren med en kniv og bland med kokosflak.

Ta ribben ut av ovnen og kutt i tynne skiver. Pass på at du får med deg den gode stekesjyen også, og hell over skivene på serveringsfatet.

Server ribben sammen med chilikål og topp med svor- og kokosblandingen og masse fersk koriander.

 

Handleliste

Antall personer:
4 +

Hoisinribbe
1 kg tynnribbe, med svor uten ben
2 ts salt
1 dl hoisinsaus
1 lime
2 ss revet ingefær
2 dl eplejuice

Chilikål
½ dl eddik
1 dl sukker
1 ½ dl vann
1 chili, finhakket
1 kg kål, strimlet
1 ss soya

 Servering
1 dl kokosflak
1 potte koriander 

Notat:

Har du en større ribbe, del opp på langs til 1 kg stykker.

Da blir det enklere å håndtere når du skal steke den i pannen osv. Gang da opp resten av ingrediensene til å passe matche totalvekten på ribben din. 

* fra kjøkkenskapet