Kolonihagen Bryggeri

Kolonihagen Bryggeri

Det hele startet i en bryggekjeller på Grünerløkka i 2013.

Det hele startet i en bryggekjeller på Grünerløkka i 2013.

Historien om Kolonihagen Bryggeri startet i en liten bryggekjeller på Grünerløkka i 2013, og i det som tidligere var et gammelt maltlager. Det første økologiske ølet fra Kolonihagen ble brygget på et lite 50 liters bryggeoppsett som ga oss ca 80 flasker pr bryggedag som takk for innsatsen. Til tross for størrelsen var det mulig å kjenne malt og humlelukten på nedre del av Grünerløkka. Det ble hundrevis av disse små bryggene, men for at flere enn våre gjester skulle få tilgang på økologisk øl fra Kolonihagen brygger vi nå sammen Mathias og våre venner på Færeder Mikrobryggeri. Ølet fra Kolonihagen Bryggeri er brygget med respekt og omtanke for håndtverket, råvarene og miljøet. Vi bruker bare økologisk malt og humle fordi vi tror det er best — for åkeren, jordsmonnet, for kornet, for gjærstammen, for humleplanten og humleblomsten, for smaken og for oss.

 ØKOLOGISK ØL

Se for deg følgende. Bryggutstyret er vasket og klargjort for en lang bryggedag. Maltet, humlen og gjæren er kjøpt inn. I krana er det iskaldt rent vann. To bryggkjeler stilles inn med helt identiske meskeprogram. I den ene meskepannen har du økologisk malt, i den andre konvensjonell malt som er dyrket frem med hjelp av kunstgjødsel og sprøytet med kjemikalier. Resultatet etter 8 timer med brygging har du to ulike gjæringskar med søt vørter - i det ene gjæringskaret er det vørter med rester fra kunstgjødsel og sprøytemidler, den andre er helt ren. Så er det gjæren sin tur til å jobbe. På helt lik temperatur, i hvert sitt gjæringskar og over flere uker skal levende gjærceller leve og formere seg, omdanne forgjærbart sukker til alkohol og utvikle hundrevis av aroma- og smaksstoff i vørteren og ølet. Se for deg følgende. Foran deg står to øl. Det ene er tappet fra gjæringskaret med konvensjonelt malt, det andre fra gjæringskaret med økologisk malt. Hvilke ville du valgt? For oss er det et opplagt valg — først og fremst fordi vi mener det er til det beste for ølet og smaken, men også for jordsmonnet og miljøet.

KONTAKT OSS

Vi håper ølet faller i smak og skulle du ha noe på hjertet så hører vi gjerne fra deg. Ta kontakt med bryggmester arnt.ove@kolonihagen eller jon@kolonihagen.no

Ølet får du kjøpt i din nærmeste REMA 1000.