Vintergryte med sopp og rosenkål

  • 35 minutter
  • Enkel

Fremgangsmåte

Varm en stekepanne med litt olje, stek sopp og løk til den har fått en god farge. Tilsett speltperler, halvparten av sellerien, gulrot og stek i 5 minutter. Ha i vann, buljong og la det småkoke i ca. 20 minutter til speltperlene er møre.

Kok potet og selleri til det er mørt. Sil av vannet og la det dampe av seg i gryten. Tilsett smør og melk, og mos til en puré. Smak til med salt og pepper.

Når spelten er mør, tilsett rosenkål og la det koke i 5 minutter. Smelt gjerne litt brunost i gryten mot slutten og smak til med salt og pepper.

Server vintergryten med en god skje tyttebær og litt rømme.

 

Handleliste

Antall personer:
4

2 dl speltperler
400 g sopp, delt i fire
2 løk, i båter
1⁄2 knollselleri, i terninger 
150 g gulrot, i terninger 
200 g rosenkål, delt i to
1,5 liter vann
1 terning grønnsaksbuljong
1 bit brunost (kan sløyfes)
300 g potet, skrelt og ternet 
1⁄2 knollselleri, i terninger
3 ss smør
1⁄2 dl melk
1⁄2 beger rømme
1 boks tyttebærsyltetøy

salt & pepper
stekeolje

* fra kjøkkenskapet