Varm ovnen til 200°C.
Kok opp rikelig med saltet vann.
Knip av de grønne bladene på blomkålen. Fra toppen, del blomkål i fire like store båter. Kok båtene i 8 minutter og deretter løft dem ut av vannet. Tilsett speltperlene i vannet, kok i ca. 15 – 20 min og sil av vannet når de er møre.
Smelt smør i en kjele og tilsett hvetemel og visp sammen. Spe med melk og vann mens du visper til du får en hvit saus. La det koke under omrøring i 3 minutter. Tilsett revet ost, smak til med litt revet muskat, salt og pepper.
Legg blomkålen, tomatene og bønnene i en ildfast form (kle gjerne bunnen med bakepapir) og fordel sausen i formen. Bak i ovnen til blomkålen er gratinert og har fått en fin farge, ca. 10-20 minutter.
Bland ingrediensene til salaten og vend inn litt olivenolje, salt og pepper.