Muslibrød

Muslibrød

  • 1 time (+ bløtlegging dagen i forkant)
  • Vanskelig

Fremgangsmåte

Dag 1 – bløtlegging
Bland sammen alt til bløtlegging, og sett tildekket på benken over natten.

Dag 2
Ta frem bløtleggingen, løs opp gjær i lunkent vann og ha det i bløtleggingen. Ha så over resten (ikke valnøttene) og kjør i kjøkkenmaskin med eltekrok i ca 5 minutter på middels hastighet til deigen tar form.

Når eltingen er ferdig, blander du inn valnøttbitene.

Dekk til bollen med plast, og la deigen heve en times tid før du deler den i to like store emner på et litt melet bord.

Form den ene emnet til en ball, og la det hvile mens du triller 8 rundstykker av det andre emnet.

Elt og form små brødemnet tre ganger over hverandre på langs til du får en litt avlang brødform.

Pensle eller dypp i vann, og ha på frøblanding. Lag to skråsnitt i brødet, og la det heve ytterligere 45 min på en stekeplate med et lett fuktet klede over.

Varm stekeovnen til 200 °C med en aluminiumsform/langpanne plassert i bunnen. Sett inn brød og rundstykker på midterste rille når ovnen er varm.

Kast inn ca 2 dl vann i aluminiumsformen før du raskt lukker ovnsdøren. Vannet skaper damp under steking og gir fin fuktighet til brødene.

Stek i 35 minutter (rundstykker tas ut etter 20 minutter).

Handleliste

Antall personer:
1 brød à 750 g og 9 rundstykker à 80 g
Dag 1 – bløtlegging
20 g linfrø
20 g solsikkefrø
30 g havregryn
20 g gresskarkjerner
230 g romtemperert vann

Dag 2
560 g siktet hvetemel
150 g grov sammalt rug
18 g salt
20 g fersk gjær
300 g lunket vann – maks 45 °C
50 g valnøtter i biter

Frøblanding – til dekor
10 g gresskarkjerner
20 g linfrø
30 g solsikkefrø
40 g havregryn
* fra kjøkkenskapet