Vakuumbaking i Kolonihagen Bakeri

13. aug. 2021

Kolonihagen bakeri håndlagde brød

Som første i Norge har vi, gjennom vårt eget bakeri, investert i ny teknologi som øker holdbarhet på brød med flere dager!

Økologi for oss handler om å ta vare på tradisjoner og respekt for råvarer og håndverk, men det utelukker ikke å være søken etter ny teknologi — snarere tvert imot. Så hva er vakuumbaking? Veldig forenklet kan vi si at det blir som å bake brød på planeten Mars. Ved havoverflaten på vår planet er det atmosfæriske trykket 1000 bar, og vann koker ved 100°C. Om trykket reduseres til 80 bar, så vil vannet koke på ca. 40°C — og det er denne trykkforskjellen vi gjenskaper i deler av bakeprosessen.

Prosessen

Vi steker brødene først i vanlig bakerovn, men tar ut brødet en halvtime før det er ferdig stekt. Da flyttes brødene over i et vakuumskap hvor brødene kjøles ned til under 40 grader på noen minutter. Siden koketemperaturen er lavere vil brødet fortsette å steke samtidig som det kjøles ned (sprøtt, eller hva?). Normalt vil nedkjøling av brød fra vanlig ovn ta mange timer, og brødet mister mye fuktighet. Med vakuum forblir fuktigheten i brødet, og skorpen skorpen blir tynn og sprø.

Personlig synes vi også mer av smaken forsterkes med denne teknologien. Vi har nå tatt denne teknologien i bruk ikke bare på bakeriets brød og rundstykker, men også på andre bakervarer som croissant og kanelsnurrer. Våre bakere er nyfrelste på denne nye teknologien og vi håper du som kunde vil oppleve et saftige og mer smaksrikt brød, og som har lenger holdbarhet!

Fordeler med vakuumbaking

  • Mer crispy produkter
  • Markant lenger holdbarhet
  • Større volum, luftigere bakst
  • Mer saftig
  • 50% mindre energibehov (bonus!)

Flere artikler