Møt våre venner i Thise Mejeri

19. jan. 2023

Thise Mejeri sortbroget pa mark

En liten gjeng opprørere - nettopp det er våre venner på Thise Mejeri på Jylland i Danmark. Sent på 1980-tallet var det syv pionerer og øko-entusiaster som ønsket å gjøre økologiske meieriprodukter mer tilgjengelig på 90-tallet, men de fant ingen å samarbeide med. Så de bygget rett og slett sitt eget meieri!

Drømmen ble virkelighet

Sammen med en meieribestyrer i et lite landsbymeieri ble drømmen virkelighet da Thise Mejeri ble grunnlagt i 1988 på prinsippene Økologi og selvstendighet. En viktig del av dette er at bøndene som produserer melken selv eier meieriet og kan leve ut drømmen om å drive økologisk landbruk og produsere økologisk melk av beste kvalitet.

Respekt for råvaren og dyrene

Melk er ikke bare melk hos Thise - og det skal smake godt. Slike verdier liker vi! Produktene vi har sammen Thise er så klart økologiske, kuene lever et bra liv og melken blir behandlet skånsomt fra kuen melkes til produktet er klart. Dette er fordi alle prosessene melken går igjennom kan bidra til å senke kvaliteten på produktet.

Thise er et godt eksempel på hva vi ønsker å få til her i Norge, de holder melken fra forskjellige kuraser delt, og bruker melk fra forskjellige kuer til forskjellige produkter. Dyrevelferd er en naturlig fundamental del av økologisk produksjon, dette er noe som også bøndene er lidenskapelige opptatt av, men dyrevelferd, økologi og skånsom behandling av råvaren har til syvende sist lite å si dersom produktet ikke smaker godt. Det vet Thise, så smak er en stor del av arbeidet.

Thise Mejeri jersey koer
Nå får kuene soyafritt fôr

Soyafritt fôr

Fra oktober 2022 får kuene til Thise sine bønder soyafritt fôr. Ved å sette en stopper for soya kommer Thise tettere på det økologiske grunnprinsippet om naturlig kretsløp. I stedet for soya får kuene hestebønner, erter og lupiner – avlinger som Thise sine bønder selv kan dyrke. Hele sommeren spiser kuene naturligvis gress på jordet.

Eid av bøndene som produserer melken

Det var ikke lett i begynnelsen for de syv bøndene med den store økologiske drømmen, men de stod i det og i dag er Thise Mejeri Danmarks nest største økologiske meieri, og det er fortsatt eid av bøndene som produserer melken. Sammen har vi skapt en rekke produkter sammen som vi er veldig stolt av.

Relaterte produkter

Flere artikler