Møt svinebonde Astrid Staurheim

16. nov. 2021

Svinebonde Astrid Staurheim

Astrid Staurheim driver slektsgården Eikja Nigard i Eikjabygda i Bø i Telemark sammen med mannen Bent-Iver Staurheim.

En gård med lang historie

Astrid og Bent-Iver er begge i 50 årene og har 3 barn. Astrid har høyskoleutdanning innenfor landbruk med pedagogikk i tillegg mens Bent-Iver er utdannet bilmekaniker og foretrekker egne reodor-løsninger!

Gården har vært i slekten til Astrid i en årrekke, hun og Bent-Iver er 15. generasjon som driver og det sies at det har bodd folk på plassen siden svartedauden! De kjøpte gården i 2005 og drev med konvensjonell korndyrking sammen med Astrid sin far i noen år før de så smått begynte med frilandsgris og la om til økologisk korndyrking. I dag har de ca 25 purker og ca 500 slaktegriser pr år.

Hvorfor Frilandsgris?

Etter de hadde kjøpt gården funderte Astrid på hva de skulle drive med. Hun ønsket å ha husdyr og at de skulle være heltidsbønder. Hun hadde jobbet med gris tidligere og vurderte derfor å bygge et grisefjøs, men hun jo hadde egentlig ikke lyst til å tilbringe mesteparten av tiden innendørs. En venninne nevnte for Astrid at hennes nabo hadde grisene sine ute, noe som fanget Astrid sin interesse. Hun tok kontakt, reiste på besøk og da var det gjort! Det var dette de skulle gjøre og utegris de skulle ha. Astrid og Bent-Iver er overbeviste om at det er best for grisen å være ute og at grisenes naturlige instinkter blir mer tydelige ute, morsinstinktet blir kraftigere og dyra holder seg friske. Frisk luft, det å se sola, mosjon og kjenne på vær og vind er viktig for oss mennesker, og de tror det er slik for grisene også. De vil heller ikke si at griser som bor i fjøs automatisk har det vondt, de har mange kollegaer som tar godt vare på grisene sine, men tror nok at innegris har det litt kjedelig. “Etter å ha drevet med utegris i 17 år kan vi ikke tenke oss å flytte de inn!"

Svinebonde Astrid Staurheim, purke med griseunger
Astrid og Bent-Iver er overbeviste om at det er best for grisen å være ute.

Flere artikler