Svinebonde Anne-Helene Sommerstad Bruserud

11. des. 2021

Anne helene bruserud gris foto tommy andresen 2351

På Skjelland Gård i Andebu driver Anne-Helene, mannen Ole-Kristian, deres to små barn, Solfrid og Nils Bredo og Katten Pelle med økologisk frilandsgris.

Gården har vært i familiens eie helt siden 1903. Den ble bygget til tradisjonell svineproduksjon i 1971 og i 2014 tok Anne-Helene og mannen over driften fra Anne-Helene sine foreldre. I 2018 la de om driften til økologisk frilandsgris og i 2019 ble de også sertifisert med Dyrevernmerket av Dyrevernalliansen.

Store områder å boltre seg på

Grisene bor ute hele året og har store områder å boltre seg på, det er minimum 200 kvadratmeter pr gris på beitet! Grisene har isolerte hytter som de sover i og som de kan gå inn og ut av som de ønsker. De kan rote og grave som de vil og har alltid tilgang på høy, mat, vann og en tørr liggeplass.

Mer solskinnsdager enn regnværsdager

Anne-Helene har klare tanker om hva dyrevelferd betyr for henne som grisebonde: “Så lenge man velger å holde dyr er man ansvarlig for at dyrene har det bra. Jeg er overbevist om tradisjonell gris også har det bra. Vi med frilandsgris må ta litt andre hensyn, men klarer vi det så får vi en gris som har litt mer å finne på, litt større variasjon i hverdagen, men kanskje viktigst - ganske mye bedre plass. Jeg synes også at min arbeidsdag har blitt mye hyggeligere etter at grisene flyttet ut. Hverdagen har vist meg at det faktisk er flere solskinnsdager enn regnværsdager!”

Kolonihagen bonde svin Anne helene bruserud gris foto tommy andresen 2610
Anne-Helene og mannen Ole-Kristian

Flere artikler