Slik lever grisene på Bångunrød Gård

29. jun. 2022

Gris bangunrod foto tommyandresen 1297

Bångunrød gård er fra 1850 og ligger i Andebu i hjertet av Vestfold. Her har det i mange år vært drevet økologisk gris med fokus på at dyrene skal ha gode liv. I 2021 tok Marianne Alm og Kim Dahlstrøm over gården fra Kåre Abrahamsen og de vil videreføre hans gode tradisjoner.

Romslige fødebinger

Når purkene skal føde, får de hver sin fødebinge på 14 kvadratmeter. Her finner de ro og bygger rede. Hver purke får omkring 20 grisunger. Grisungene bytter på å die fra morens spener — og om en liten grisunge ikke slipper til, gir Marianne økologisk godkjent morsmelkerstatning på flaske. Når grisungene er 14 dager gamle, slippes de sammen i familiebinger — 4 purker med alle grisungene. Da har hver gris i snitt minst 6 kvadratmeter boltreplass, som regel mye mer.

Ungdomslivet

Når grisene er 7 uker gamle, slippes de sammen i ungdomsbinger. Her har de fri tilgang til å gå ut på et stort uteområde, hvor de kan ligge i halmsenger under tak eller rote rundt under åpen himmel. Samtidig samles purkene i egne binger og får restituere seg etter fødsel og dieperiode.

Kraftfôr, høy og ensilager — og leketøy!

Flere ganger i uken kommer Marianne med friske småtrær og kvist til å gnage på, både for å stimulere sanser og for å regulere kosten. Grisene elsker å løpe rundt med kvister og trekke i hver sin ende. Grisene spiser økologisk kraftfôr, og får soyafritt fôr når det er tilgjengelig hos leverandør. I tillegg har grisene fri tilgang på høy og ensilert gress. Det er smakelig og godt for grisene, og en fin måte å balansere kostholdet på.

Utedusj og solsenger

Griser liker å sole seg! Når påskesola kommer, ligger grisene ute og slikker sol mellom slagene. Om sommeren når sola varmer ekstra godt, setter Marianne opp utedusj for grisene sine. Den er styrt med klokke, og én gang i timen stimer grisene sammen for en kald dusj! Griser kan nemlig ikke svette, og må kjøle seg ned på andre måter.

Vil du lære mer om de forskjellige driftsformene?

Les mer om forskjellene mellom våre bønders forskjellige driftsformer for svin her.

På Kalvehagen holder de økologisk frilandsgris, les mer om hvordan grisene har det her.

Relevante artikler

Flere artikler