Nå er havren i grynene våre 100% norsk!

26. apr. 2022

Korn hans ingvald myhre foto tommy andresen 1767

I 2018 satte vi oss et mål: innen 2023 skal vi være helt selvforsynt av norsk havre i grynene våre og jakten på flere norske økologiske kornbønder har gitt resultater! Nå har vi nådd målet – ett år før tiden!

Vi brenner for dyrking av økologisk korn i Norge

Siden 2004 har vi jaktet på de mest lidenskapelige produsentene, som lager de mest smakfulle produktene. I denne jakten er dyrevelferd, miljø, bærekraft og etikk selvfølgeligheter. Da vi startet med havregryn i 2018 ønsket vi kun å ha norsk-dyrket havre i grynene våre, men vi fikk ikke tak i nok, for det var begrenset tilgang på økologisk havre fra Norge. Så vi satte oss et ambisiøst mål: i 2023 skulle all havren i våre produkter være dyrket i Norge. I de fire siste årene har vi jobbet for å rekruttere og hjelpe flere kornbønder til å legge om til økologisk drift. Nå har vi oppnådd målet vårt – ett år før tiden!

Norge er et krevende land for matproduksjon

Norsk havre høres kanskje ut som en selvfølge i Norge, men det er det ikke. Veldig mye av maten vi spiser i Norge er importert, ganske enkelt fordi Norge er et krevende land å produsere mat i. Det er mange grunner til det:

  1. Vekstsesongen er kort, og den væravhengig. Dermed er det ikke sånn at man bare kan så noe, og å ta for gitt at man kan høste det 8 uker senere. Planteproduksjon i Norge er svært avhengig av vær, vind og temperatur, og det kan svinge mye fra sommer til sommer
  2. Kornproduksjon krever mye kunnskap og godt faglig håndverk. Konvensjonell kornproduksjon er en ting, økologisk kornproduksjon er noe annet, og økologisk kornproduksjon av korn med matkvalitet er noen helt annet. Det krever kunnskap, erfaring, og ambisjon
  3. I Norge kan bare 3 % av landet dyrkes – resten er skog og fjell og utmark. Av disse 3%, altså av jordbruksarealet, kan bare 1 % brukes til korn og grønnsaker. Altså en svært liten andel. Det kommer av beliggenhet, med tanke på jordsmonn, sol og varme i sesongen, arrondering og tilgjengelighet og mer til.

Matproduksjon i Norge er altså ikke bare enkelt. Og derfor er vi i Kolonihagen veldig stolte av at vi har lykkes i å få til et samarbeid med så mange norske bønder, at all havre fra Kolonihagen er norsk!

Våre kornbønder

Nå får vi havre fra gårdene Verp og Ryk i Våle, Lefsrød gård i Revetal og Ousdal gård på Nes i Hedmark.

Hver gang du kjøper en pose havregryn fra oss er du med på å bidra til de flotte bøndene på disse gårdene. Det kaller vi god smak med god samvittighet.

Visste du dette om havre?

  • Havredyrking kom til Europa for cirka 2 500 år siden og kom til Norge fra Vikingtiden?
  • Frem til midten av 1950 – havre den mest dyrkede
    kornarten i Norge.
  • Havre trives i kjølig og fuktig klima og tåler skrinne
    vekstvilkår.
  • Havre har ikke gluten
  • Havre metter godt og lenge fordi den inneholder vannløselige fibre som gjør at maten blir
    lengre i magesekken og gjør at opptaket av næringsstoffer tar lengre tid.

Relaterte produkter

Flere artikler