Møt våre nye eggbønder, Familien Wedel-Jarlsberg

06. sep. 2021

Wedel Jarlsberg

Hans Wilhelm og Mari tok over gården i 2018 og ble dermed tredje generasjon eggprodusenter på Nordre Heian, hvor det har blitt drevet økologisk produksjon siden 2014.

Hos Hans Wilhelm og Mari på Nordre Heian i Tønsberg lever hønene veldig fritt; de går på beite hele sommeren og er i vinterhagen når det blir for kaldt å gå ute.

Selv om beitet er stort og hønene har godt med plass liker de å utvide det litt, de hopper ofte over gjerdet og inn til hagen hvor de forsyner seg av alt fra bærbusker og frukttrær, lager rede i blomsterbedene og graver opp potetene! For at Mari og Hans Wilhelm skal få ha sine trær i fred plantes de i disse dager både frukttrær og bærbusker på beitet slik at hønene får sine egne trær til både å spise fra og å gjemme seg under. Fra naturens side er høner var på farer ovenfra og trives derfor best når de har mulighet til å å skjule seg under busker og trær.

Eggproduksjon siden 1963

Det har vært eggproduksjon på gården siden Hans Wilhelm sine besteforeldre begynte med dette i 1963, så Hans Wilhelm og Mari er 3. generasjon eggprodusenter på Nordre Heian. Fra 2014 er gården blitt drevet økologisk og de var med på å gi innspill til da Dyrevernalliansen utarbeidet regelverket for Dyrevernmerket på verpehøner. I 2021 ble de selv sertifisert med Dyrevernmerket.

I tillegg til det store beitet har hønene blant annet et stort hønsehus med vagler, reir og en vinterhage hvor de kan utfolde seg når det er for kaldt til å være på beitet. De har befuktningsanlegg, også kalt dusj og ting til både utforsking og lek.

Wedel Jarlsberg, høns
Foto: Tommy Andresen

Om Dyrevernmerket

Som alle våre eggbønder er også Nordre Heian sertifisert med Dyrevernmerket, et merke som skal gjøre det enklere for forbrukere å velge animalske produkter med fokus på bedre dyrevelferd gjennom å sikre et bedre liv for høna.


Noen av kriteriene for Dyrevermerket er:⁠

• Hønene skal ha større plass, enten ved at det holdes maks 8 høner per m² areal, eller med ekstra areal i form av vinterhage og luftegård som hønene kan bruke hele året.⁠ Våre gårder er både økologiske og Dyrevernmerket, derfor holdes det maks 6 høner per m² som er kravet for økologisk drift.
• Tilgang på vinterhage og luftegård.⁠
• Bedre inneklima.⁠
• Fri tilgang på grovfôr, som for eksempel gress og høy.⁠ ⁠

Relaterte artikler

Flere artikler