Møt Stig Jakob og Monica på Hanasand Gård

02. aug. 2022

Hanasand Gard Stig Jakob Hanansand foto Henrik Torjussen, stående

En liten times kjøring fra Stavanger finner du idylliske Hanasand Gård med gartneri, strandlinje og urskog. Gården drives av Stig Jakob og Monica Lillevik Hanasand. De leverer tomat og agurk til oss i Kolonihagen!

Skilt ut som gård for flere tusen år siden

Hanasand Gård har en lang og interessant historie. Man kan spore eiere av gården tilbake til 1500-tallet, men det er spor på at Hanasand for senest et par tusen år siden, ble skilt ut som en egen gård.

Med seg fra Amerika i etterkrigstiden hadde en mann fra Finnøy tatt med ny kunnskap om veksthus og, som et av de første i Norge fikk Hanasand et veksthus med stålsperrer i stedet for tresperrer i 1936. I 1952 kom det som i dag er gartnereiet, det har i vært påbygd og ombygd i flere omganger, senest i 2001 hvor det ble bygd på fire mål med veksthus. I dag har Hanasand over 25 mål med veksthus.

Hjertet av Hanasand

Gartneriet er hjerte av Hanasand Gård og det er her hovednæringen er. Der dyrkes det blant annet norske agurker og over 30 ulike sorter tomater hele året. Kolonihagen-tomaten, en cherrytomat av typen Tastary har kraftig og god tomatsmak dyrkes her.

Tomatdyrking er en vitenskap hvor forholdet mellom lys, varme, fuktighet og bladmasse skal stemme overens. Det er Monica som står for den økologiske produksjonen av både tomater og agurk og Stig Jakob for den konvensjonelle dyrkingen samt gressproduksjonen og å ta seg av sauene på gården.

Å lage tomater i Norge som smaker magisk hele året er ikke enkelt, men så er det heller ikke enkle løsninger som driver hverken Stig Jakob og Monica eller oss i Kolonihagen. De har et brennende engasjement for miljøet, og gjør at de kan for at fotavtrykket skal bli minst mulig. Sånt liker vi!

Hanasand Gard foto Henrik Torjussen
Idylliske Hanasand Gård utenfor Stavanger, med gartneri, strandlinje og urskog. Foto: Henrik Torjussen

Flere artikler