Møt svinebonde Heinrich Jung

17. aug. 2022

Heinrinch Jung, portrett

Heinrich Jung er en allsidig bonde fra Arneberg i Hedmark. Han kommer opprinnelig fra Tyskland og var en av de aller første bøndene i Norge som begynte med frilandsgris, tidlig på 2000-tallet.

Økologisk frilandsgris

Grisene til Heinrich er økologisk frilandsgris og Heinrich har avlet i over 15 år for å få frem best mulig smak, kjøttkvalitet og marmorering — og ikke minst for at grisene skal leve naturlige liv.

Heinrich sine griser lever ute i friluft på over 20.000 kvm hele året og kan trekke inn i små hytter, midt ute på jordet, når de vil sove og slappe av. Grisene beiter av bakken, graver i jorda, ruller i gjørma og ligger i tørr halm. Grisefôret er økologisk og helt fritt for soya. Vi er veldig glade for at Heinrich tråkker opp stien, og gleder oss til å se hva mer han finner på fremover for at grisene skal få det enda bedre!

«Jeg tenker at jeg ikke steller grisene mine, jeg legger til rette. Jeg etterligner naturlige forhold, legger frem fôr, tørr halm og rent vann, men grisene steller seg selv.»

Fremtidsbonden

Vi liker å kalle Heinrich for fremtidsbonden, fordi han har et grisehold som er artstilpasset. Vi tror et artstilpasset grisehold er det absolutt beste for både grisens velferd, bondens ve og vel, så vel som for samfunnsøkonomi- og økologi. Som Heinrich sier: “Jeg tror ikke en gris har det bra bare fordi den legger på seg og vokser raskt. En gris presterer det den er avlet for. Jeg har forsøkt å avle gris for å leve artstilpasset, grisene skal få være griser. Jeg tenker at jeg ikke steller grisene mine, jeg legger til rette. Jeg etterligner naturlige forhold, legger frem fôr, tørr halm og rent vann, men grisene steller seg selv”, forteller han.

Heinrich Jung, gård
Griser hos Heinrich Jung

Dyrevernmerket

Heinrich var sammen med to av våre andre svinebønder, de tre første i Norge som ble tildelt Dyrevernemerket av Dyrevernalliansen. I dag har alle våre svinebønder denne sertifiseringen. Med Dyrevernmerket kan du føle deg trygg på at dyrene har hatt: bedre plass, sunnere kropp og mer aktivitet. Rett og slett et bedre liv!

I filmen under får du et innblikk i hvordan grisene til Heinrich lever.

Relevante artikler

Flere artikler