Middagtips: Rødbeter

04. mai 2021

Syltet rødbete

Vi elsker rødbeter! Kokte, bakte, moste, gratinerte, syltet. Og selvfølgelig i smoothier. Mulighetene er uendelige så vi har samlet våre beste tips, triks og oppskrifter som får rødbeten til å skinne slik den fortjener.

Forskjellige typer beter

Det finnes flere forskjellige typer beter. Rødbeten er kanskje aller best kjent her i Norge som en av våe mest tradisjonsrike rotgrønnsaker. I tillegg finnes det også gulbeter, den lekre rød/rosa stripede polkabeten og hvitbeter.


Hvordan oppbevare rødbeter

Rødbeter er lagringsgrønnsaker og kan holde i ukesvis dersom de oppbevares i kjøleskap, i en papirpose som puster. Dersom du finner rødbeter med blader – fjern bladene før du lagrer rotgrønnsaken, men ikke kast bladene! Bladene kan du steke som du ville gjort spinat, for eksempel sautert med litt hvitløk blir det kjempegodt.

Tips til tilberedning

  • Hvis du skal spise betene rå, pass på å vaske dem godt og skrell bort skallet. Rå beter kan for eksempel bli skåret i tynne skiver med en mandolin eller revet på et rivjern.

  • Skal du koke betene er det best å beholde både skall og halen intakt. Når betene er ferdigkokt kan du enkelt skrelle av hale og skall med fingrene.

  • Det er utallige måter å tilberede rødbeter på. De kan kokes, sauteres, bakes hele på en seng med salt, bake terninger eller båter i ovnen, dampes, med mer.

  • For å sjekke at betene er ferdig, stikk betene med en skarp kniv. De skal være møre, men ha litt motstand.

  • Pass på hendene og la betene avkjøle seg før du skreller dem.

Visste du at?

Rødbeten er den rotgrønnsaken med høyest innhold av antioksidanter!

Oppskrifter

Relaterte produkter

Flere artikler