Middagstips: Gulrøtter

15. okt. 2021

Ovnsbakte gulrøtter med sitron og honning

Gulrøtter er slettes ikke kjedelig! Det fines uendelig med forskjellige måter å tilberede og smaksette gulrøtter på, så her er det bare å sette fantasien løs og leke seg på kjøkkenet. Til inspirasjon har vi samlet våre beste tips og triks til deg.

Gulrot er blant de mest spiste grønnsakene vi har, det er kanskje nettopp fordi den er så allsidig. Rå gulrot passer perfekt som et mellommåltid på farta eller i matpakken. Revet gulrot i en råkostsalat er godt tilbehør til middagen. Kokt, bakt, woket, syltet, i supper, kaker eller pureér og stapper - gulroten passer til det meste!

Om våre gulrøtter

Våre gulrøtter kommer fra Vold Gård i Rygge hvor Jens Edvard Kase og familien har dyrket gulrøtter siden 1905. Vi sorterer ut gulrøtter av samme størrelse og tykkelse. Da blir tiden det tar å tilberede gulrøttene så lik som mulig og din matlagning blir enklere. Vi er veldig bevisste på at denne sorteringen ikke skal medføre økt matsvinn og alle gulrøtter fra bonden, både korte, lange, og "rare" blir brukt til andre produkter.

Hvordan oppbevarer du gulrøtter best?

Gulrøtter er ypperlig til lagring, så selv om de plukkes fra åkeren på sensommer og tidlig får du tak i gulrøtter av god kvalitet hele året. Når du først har fått gulrøttene inn i hjemmet ditt er det flere ting du kan gjøre for å øke lengden på holdbarheten.

Grønnsaksskuffen

Gulroten trives der der er mørkt og kjølig, så grønnsaksskuffen i kjøleskapet er perfekt. Behold gulrøttene i posen de kommer i, skal du ikke bruke de med en gang kan du åpne opp posen litt slik at de får litt luft.

På glass

Skyll, skrell og skjær gulrøttene opp i staver. Sett de i et glass eller en beholder og fyll på med vann så det dekker gulrøttene. Bytt vannet hver dag for å unngå slimete gulrøtter. Denne metoden er strålende for å ha gulrøtter lett tilgjengelig som mellommåltid, til middagen eller for å bevare de resterende gulrøttene du ikke brukte til middagen.

Men hva om gulrøttene slappe?

Det er fortsatt mye du kan bruke litt slappe gulrøtter til! De er perfekt til for eksempel rotstappe, supper, pureer eller grønnsakskraft.

Visste du at?

Samle avkuttede ender av gulrøtter og annet avskjær fra eksempelvis selleri, løk, purre, fennikel, asparges i en boks eller pose og legg i fryseren. Fyll opp i litt hver gang du lager mat. Når posen er full kan du lage din egen grønnsakskraft! Legg alle grønnsakene i en stor kasserolle, fyll på med vann så det dekker grønnsakene og la småkoke i 1-2 timer. Sil av og hell over på glass eller i en isbitform og bruk i supper og gryter. Kraften kan oppbevares i kjøleskapet i ca 4 dager og ca 3 måneder i fryseren.

Relaterte produkter

Flere artikler