Møt Magne på Kalvehagen Gård

19. okt. 2021

Kalvehagen gris, hovedbilde, Ihne Pedersen

Gården Kalvehagen ligger vakkert til i Tovdal i Åmli kommune. Her holder Magne og Anne Lise Sandnes til med sine to sønner. Anne Lise vokste opp her, og i 2016 overtok de familiegården. Egentlig burde vel gården kanskje hete Grisehagen, for her er det grisene som gjelder!

Dyrevelferd i fokus fra første stund

Magne og Anne Lise viste da de tok over at de ville drive økologisk og at deres dyr skulle ha det godt. De begynte med gris og skjønte da raskt at griser, de trives best ute. Allikevel er det veldig få som lar griser få lov til å være ute. Derfor bestemte de seg for at de ville drive med frilandsgris som hovednæring. “Grisen fortjener at noen hjelper dem ut”, sier Magne.

Kalvehagen Gris, Foto Ihne Pedersen
14 dager etter fødsel slippes purker og grisunger ut av fødebingene. Da kan de velge om de vil gå inne på tørr halm i fjøset eller helt ut i “grisehagen” om de vil.

Frilandsgris

Grisene på Kalvehagen er frilandsgris som betyr at grisene lever ute istedenfor inne i fjøs. De bor på utmark i skog og terreng, og innmark på jorder. Griseholdet legger tilrette for at grisene kan utfolde sine naturlige instinkter og adferd. De lever i flokk og har masse boltreplass. Grisene har grisehytter ute på beitet som grisene blant annet sover i om natten eller trekker inn i når det regner og de ønsker ly.

Behov for et godt innested

Selv om grisene er ute store deler av tiden, har de også behov for et godt innested - som når de skal føde. I 2021 bygde de derfor nytt grisefjøs; en fullisolert trebygning kledd med kjerneved. Der inne er det bl.a varme fødebinger hvor grisingen foregår, og hvor Magne og Anne Lise er tilgjengelige til å hjelpe purker og grisunger om det trengs. 14 dager etter fødsel slippes purker og grisunger ut av fødebingene, da kan de velge om de vil gå inne på tørr halm i fjøset eller helt ut i grisehagen om de vil. I Kalvehagen er det en selvfølge at alle husdyr får tilgang til utearealer, at det blir bedre kjøttkvalitet av det er en heldig bonus.

Kalvehagen, foto Ihne Pedersen
Grisene til Magne og Anne Lise bestemmer selv om de vil være inne eller ute.

Flere artikler