Derfor bruker vi ikke norsk melk, enda

09. aug. 2022

Bevishistorie1, Nederland, iskrem045

Vi vil veldig gjerne bruke norsk melk – utfordringen er at ingen av de norske meieriene vil tre ut av dagens modell og være med på laget. Enda. Vi tror vi finner en løsning snart. La oss ta det fra begynnelsen.

Begynnelsen

I 2016 begynte vi arbeidet med det som skulle bli vårt første produkt basert på melk – iskrem! Vi har en restaurant på Frogner, eget bakeri – og den gang hadde i også matkasse og bryggeri. Vi hadde derimot ikke noe meieri eller noen iskremfabrikk, bare mange gode ideer for hvordan en iskrem burde lages og hvordan den skulle smake. Derfor tok vi turen til flere forskjellige aktører i Norge som lager iskrem, for å spørre om et samarbeid. Vi snakket med både store og små aktører. Vi hadde bestemt oss for at vi ville lage iskrem der alle råvarene kunne spores, vi ville selv utvikle smakene, og vi ville ha ordentlig iskrem med eggeplommer. Ingen av de vi snakket med ville eller kunne lage en slik iskrem. Enten stoppet det på viljen, eller på mulighetene, eller på kapasiteten.

Jerseykuer i Nederland

Ikke før vi kom til Nederland, fant vi en iskremfabrikk med en gård i nærheten, som kunne levere alt vi ønsket oss. Gressforede kuer, gjerne av rasen Jersey som får gå på et beite og med sporbarhet helt ned på gårdsnivå. Faktisk viste det seg at produksjonskostnaden på denne iskremen ikke er høyere enn hva den ville vært i Norge. Vi gjorde ikke dette for å spare penger, men for å lage den beste iskremen, den vi mente manglet i hyllen.

Hvorfor bruker vi ikke norsk melk enda?

Så gikk tiden og vi ville lage noen flere meieriprodukter. Veldig gjerne av norsk melk. Fortsatt hadde vi ikke noe eget meieri, bare gode ideer til hva forbrukeren ønsker seg. Vi ville lage økologiske oster, yoghurter, smør og smaksatt melk. Nok en gang skjedde det samme – vi fant ingen som ville eller kunne samarbeide med oss. Ikke fordi vi er spesielt vanskelige, tror vi selv da. Vi kan ikke si det sikkert. Antagelig har det med konkurranse å gjøre og kanskje med at mye av meieribransjen er monopolisert. De fleste meieriene i Norge har ledig kapasitet. Og det er mye melk til overs. Så enkel er grunnen til at vi ikke bruker norsk melk. Enda.

Mens vi venter på drømmen

Vi har i mellomtiden samarbeidet med et dansk meieri – Thiese Meierier. De er en gjeng opprørere, litt sånn som oss. De ville lage noe bra, men fant ingen å samarbeide med, så de bygget sitt eget meieri. Det var på 90-tallet. Resten er historie. Sammen med Thiese har vi utviklet en serie produkter, som vi er glade for å kunne si at selger svært bra. Produktene er med på å bygge opp etterspørsel etter økologiske meierivarer, slik at vi kanskje kan lage et eget meieri for å lage økologisk produkter med norsk melk! Det er drømmen! Du kan lese mer om melken vi drømmer om å lage her.

Der vi kan, bruker vi selvfølgelig norsk, økologisk melk og meierivarer. Som i bakeriet vårt, Kolonihagen Bakeri og på restauranten vår, Kolonihagen Frogner.

Relevante artikler

Flere artikler